OVERRASKELSESGAVE: Fås på kjøpet som takk for din bestilling. Kun én gave pr. kunde. Kun så lenge lageret rekker.

0

Din handlevogn er tom

Forfatter: Roger | ebiketech.no / Kategori: Elsykkel,Kjøpshjelp / Publisert: 3. april 2023

Hvordan velger du en elsykkel
som passer deg og din bruk?

Iløpet av de siste årene har elsykler opplevd en kraftig boom i Norge. Utvalget av elsykler har vokst til å omfatte hundrevis av forskjellige typer. For en person som ikke har fagkunnskap fra bransjen, kan det være vanskelig å orientere seg blant det store utvalget av elsykler.

Leter du etter den perfekte sykkelen for deg selv? Synes du det er vanskelig å bestemme hvilken du skal velge? Trenger du hjelp?

I denne artikkelen finner du de viktigste punktene du bør vurdere for å ta den riktige avgjørelsen.

Tenk på hvordan du vil bruke elsykkelen din i fremtiden, og hvor vil du sykle oftest.

Til hjelp når du skal kjøpe en elektrisk sykkel, har vi samlet en liste over 16 ting som du spesielt bør se etter:

1. Motorytelse: Sørg for å velge en sykkel med en motor som gir tilstrekkelig kraft til å dekke dine behov. Det er et teknisk krav at hjelpemotoren på elsykkelen ikke må ha høyere nominell effekt enn 0,25 kW (250 watt).

Likevel er det stor forskjell på ytelsen til de ulike motorene på godkjente elsykler på markedet.

Fire eksempler:
- Bosch Performance Line CX, Gen 4, har maks effekt på 625 watt, og 85 Nm.
- TQ HPR 120S, brukt annet i Haibike FLYON, har opptil 920 watt effekt og 120 Nm.
- Shimano E6100 har maks effekt på 500 watt, og 60 Nm.
- Shimano EP8 har maks effekt på 630 watt, og 85 Nm.
- Yamaha PW-X3 har maks effekt på 600 watt, og 80 Nm.

Motorer med tilnærmet samme data for tekniske ytelser, kan oppleves svært forskjellig. Noen er responsive og sterke ved igangkjøring, men effekten avtar etter hvert som turtallet på motoren øker.

Andre kan gi god effekt over et større turtallsområde.

Ut fra tilbakemeldinger vi har fått fra kunder de siste 6 årene er en gjenganger at kunder har kjøpt en elsykkel med for svak motorkraft. Ofte ser vi de kunne ha kjøpt en løsning med sterkere motor, uten at dette hadde trengt å koste noe (særlig) mer. Ha dette i mente ved kjøp av elsykkel.

2. Valg av motorplassering:

I dag er midtdrevne motorer det som gjelder. Motoren er installert rundt pedalaksen. Dermed får elsykkelen din fordelen av et lavere tyngdepunkt og generelt er den mer balansert enn elsykler med andre typer motorplassering. Elsykler med senterplassering (såkalt krankmotorer) har også den beste responstiden, i forhold til elsykler hvor motoren sitter i bakhjulsnavet. Dette gjør sykkelopplevelsen både langt mer naturlig og enklere å kontrollere under spesifikke forhold.

Kjøper du en elsykkel med motor på bakhjulet kan du få en grei løsning til en relativt lav pris. Du må imidlertid akseptere at responstiden på motoren vil være langsommere, og i tilfelle du bruker den til sportsformål kan du også oppleve et ubalansert tyngdepunkt.

Du vil sannsynligvis ikke finne elektriske sykler med motor på forhjulet i sykkelbutikker. Denne typen sykkel er foreldet.

Elsykler med motor i hjulnavet kan ikke trimmes.

3. Batterilevetid og kapasitet: Vurder rekkevidden du trenger på en enkelt lading, og sørg for at batterikapasiteten er tilstrekkelig for å møte dine behov. Velg også et batteri som er enkelt å fjerne og erstatte for lading.

Batteriets kapasitet måles i Wh. Typisk har moderne elsykler i 2023 et litium-ion batteri en kapasitet mellom 400 Wh og 700 Wh (jo høyere tall jo bedre).

Forhold som vil redusere rekkevidden og som du må ta med i vurderingen:

- Er det mye stigninger på reiseruten
- Sykkelens totalvekt inkludert deg og eventuell last
- Utetemperatur (på kalde dager vil den kjemiske reaksjonen inne i batteriet gå tregere, og dette vil redusere kapasitet og ytelse
- Sykkelens rullemotstand (inkludert dekkbredde og lufttrykk)

Rekkevidden oppgitt av produsenten bør tas med en klype salt, da de er målt under optimale betingelser. I fjellterreng eller mens du sykler i oppoverbakke, kan rekkevidden til elsykkelen halveres.

Helt generelt vil rekkevidden på de fleste elsykler ligge mellom 30 og 130 kilometer på en enkel ladesyklus. De aller fleste som bruker elsykkelen til pendling vil oppleve at batteriet holder til to eller flere dagers bruk, før det er behov for opplading. Rekkevidden kan økes betraktelig ved å redusere nivået på motorassistansen, yte mer selv via egen pedalkraft, og unngå sterke stigninger hvis mulig.

4. Rammetype og størrelse: Rammetypen og størrelsen er viktige faktorer å vurdere når du velger en elektrisk sykkel. Sørg for at sykkelrammen passer til din kroppstype og gir en behagelig sykkelopplevelse.

Enkelte elsykkelprodusenter tilbyr sine elsykler i fra 3 til 4 ulike ramme størrelser, inntil 6 til 7 ulike ramme størrelser, avhengig av modell.

5. Bremser: Gode bremser er essensielt for sikkerheten. Velg en sykkel med pålitelige skivebremser som er enkle å vedlikeholde.

De fleste elsykler har skivebremser. Den meste vanlige størrelsen er 160mm og 180mm, mens enkelte premium modeller har 203mm skiver (og det finnes også 220mm skiver).

Igjen, også her bør du påse at bremsene er tilpasset din bruk.

6. Demping: Avhengig av dine behov, kan det være lurt å velge en sykkel med demping, og i så fall, om du foretrekker front- eller full demping.

En fulldempet elsykkel (med gassdempere på for- og bakhjul) kan koste rundt kr 10 000 mer, enn en modell som kun har gassdemper foran. Ser man bort fra at fulldemping er nødvendig for aktiv terrengbruk, vil en fulldempet sykkel være langt mer komfortabel også på vanlige transportetapper.

Den tar effektivt unna harde slag når man treffer hull i veien, og gir en flygende-teppe-følelse.

7. Dekk: Velg dekk som passer til terrenget du skal sykle på. Hvis du for eksempel skal sykle på ujevnt terreng, kan bredere dekk med dype spor gi bedre grep.

Sykler du på sykkelveier eller i gater med asfalt, vil brede dekk med dype spor gi mye dekkstøy (irriterende både for deg og dine medtrafikanter). Her vil dekk til by/trekking med mindre mønster og som er smalere være bedre egnet. Disse vil også ha mindre rullemotstand, slik at din rekkevidde per lading øker.

8. Pris: Elektriske sykler finnes i et bredt prisspekter. Bestem deg for budsjettet ditt og velg en sykkel som gir mye valuta for pengene.

Elsykler er ofte på tilbud. Sammenlign tilbudsprisene, og gjør deg opp en mening om hva som er gjeldende «gatepris».

Nærhet til selger, god service eller andre fordeler du får, kan ofte veie opp for noen kroner spart.
Velger du norsk er du med og sikrer norske arbeidsplasser. 

9. Merke og omdømme: Gjør litt undersøkelser på merkevaren og modellen du er interessert i, for å sikre at du kjøper en høykvalitets sykkel fra en anerkjent produsent.
Les gjerne hva andre som har kjøpt produktet mener. Og hvordan de er fornøyd med forhandleren du tenker å kjøpe fra. Ser du én dårlig rating, så husk at denne ikke nødvendigvis sier alt, det er ofte to sider av en sak.

Mange nettpublikasjoner publiserer sykkeltester på nett. Også her bør man ha med seg at tester kan være påvirket av subjektive forhold, tidspress og noen ganger mangel på kunnskap. Vi har vel alle opplevd at vi ikke alltid er enig i avisenes kinoomtaler. :-)

Det finnes også flere utenlandske spesialpublikasjoner for elsykkel, for den som ønsker å gå i dybden.

10. Vedlikehold: Vurder vedlikeholdet av sykkelen og sørg for at du har tilgang til reparasjoner og reservedeler, slik at du kan opprettholde sykkelens ytelse over tid.

Det er i dag godt utbygde distribusjonskanaler for elsykkel deler, og standarddeler fra kjente produsenter bør normalt ikke være et problem å få tak på (sett bort fra leveranseproblemene under pandemien).

Derimot er det dessverre ikke helt uvanlig med ventetid på merkespesifikke deler. Hør hvilke erfaringer forhandleren har gjort seg rundt tilgang på deler til den elsykkelen du vurderer å kjøpe.

Hos mindre ukurante merker, gjerne billigmerker, bør man være obs på at det er en risiko for at produsentens merkeegne deler er vanskelig tilgjengelig (og i verste fall kanskje ikke kan skaffes).

Vi kan ikke motstå samtidig å nevne at det er vår erfaring at sykkeldeler har overraskende hyggelige priser (sett bort fra batteri og motor). Vi måtte bytte et frontlys på Haibike Trekking 4.0 (AXA Blueline), en grei lykt på 30 Lux, og det endte opp med å koste oss 150 kroner + mva. + frakt (nesten ufattelig rimelig).

11. Testkjøring: Hvis du har tidligere erfaring med å sykle på en ordinær sykkel, vet du sannsynligvis hvilken modell du ønsker å eie. Stol på deg selv og ikke la noen overtale deg til å kjøpe noe du egentlig ikke vil ha.

Men spesielt hvis du er helt ny med sykkel, er det viktig å testkjøre noen forskjellige elektriske sykler før du tar en endelig beslutning. Dette vil gi deg en god følelse for hvordan hver sykkel føles og fungerer, og hjelpe deg med å velge den rette sykkelen for dine behov.

Vær ikke redd for å spørre selgeren eller kontakte salgsrepresentantene hos nettbutikken.

Etter prøvekjøringen, husk følelsen fra turen og velg den elektriske sykkelen du elsket første gang du syklet den. Still deg selv det essensielle spørsmålet: Liker jeg følelsen av sykkelen? Hvis svaret er ja, bør du sjekke ut de øvrige punktene på listen, med fokus på det som er mest viktig for deg.

12. Batteriteknologi: Sørg for at batteriet er av god kvalitet og har riktig teknologi for å gi den beste ytelsen og levetiden. Den nyeste og beste batteriteknologien er litium-ion batterier (samme type batterier som brukes i din mobil, laptop og i moderne elbiler).

Kjøper du kjente merkevarer bør dette ikke være et problem.

13. Ladetid: Sjekk hvor lang tid det tar å lade batteriet, og velg en sykkel som har en rimelig ladetid tilpasset din bruk.

Flere elsykkel produsenter tilbyr hurtigladere for redusert ladetid. Vi anbefaler at du bruker lader tilpasset ditt batteri, levert av din motorprodusent.

14. Vekt: Vekten av sykkelen kan påvirke din opplevelse av syklingen. Velg en sykkel som er lett nok til at du kan håndtere den enkelt.

Har du spesielle behov, som at du trenger du å ta elsykkelen inn/ut av leilighet, opp og ned trapp, inn på kontor, trenger å sette den i et sykkelstativ, kan også vekten være en faktor du bør vektlegge mer enn ellers.

15. Kjørestilling: Sjekk om sykkelen har en justerbar kjørestilling for å gi deg den mest komfortable opplevelsen.

Noen elsykler kommer med fjernstyring på styret for å heve/senke setet. Vi vet også at mange syklister setter stor pris på en enkel justering av høyde og vinkel på styret (som i noen tilfelle kan justeres med å løsne en hendel).

16. Giring: Sørg for at sykkelen har en pålitelig girsystem som gir deg muligheten til å justere motstanden og hastigheten.

Det finnes flere girsystemer som er tilgjengelige for elsykler. Her er en oversikt over noen av de vanligste systemene og deres fordeler og ulemper:

I. Navgir: Dette girsystemet anvendes på flere bysykler og pendlingssykler. Navgir er enkelt å bruke og krever minimalt vedlikehold, men de har et begrenset utvalg av gir og er vanligvis tyngre enn andre girsystemer.

II. Kjedegir: Dette er det mest vanlige girsystemet for elsykler. Kjedegir gir deg et bredt spekter av gir, noe som gjør det enkelt å tilpasse seg varierte terrengforhold og hastigheter. Ulempen med kjedegir er at de krever mer vedlikehold enn navgir.

III. Trinnløse gir: Dette girsystemet har ingen tannhjul eller girskiftere, og gir en jevn og stille sykkelopplevelse. Trinnløse gir er vanligvis enkle å bruke og krever minimalt vedlikehold, men de kan ha begrenset utvalg av gir og kan være tyngre enn andre girsystemer.

IV. Elektroniske gir: Dette er et relativt nytt girsystem som bruker elektronikk i stedet for mekaniske deler for å skifte gir. Elektroniske gir deg en presis og rask girskifting. Ulempen er at de kan være kostbare. De krever en ekstra strømkilde (et innebygd batteri) for å fungere.

V. Intern girnav: Dette er et nyttig girsystem som integreres i navet på bakhjulet. Intern girnav er enkelt å bruke og krever minimalt vedlikehold, men de kan ha begrenset utvalg av gir og kan være dyrere enn andre girsystemer.

Hva som er «riktig» valg av girsystem vil avhenge av dine behov og sykkelbruksområde. Hvis du vil ha en enkel og vedlikeholdsfri sykkelopplevelse, kan du vurdere et navgir eller trinnløst girsystem. Hvis du trenger et bredt spekter av gir for å takle ulike terrengforhold og lav pedalhastighet ved høye hastigheter, kan du vurdere et kjedegirsystem. Hvis du vil ha presis girskifting og er villig til å investere litt mer, kan du vurdere et elektronisk girsystem.

HVA KAN DU VENTE DEG?

Det er vanlig å bli svært positivt overrasket over fordelene en elsykkel gir, og bruksmulighetene en elsykkel byr på. Det være seg for å komme ut i naturen, få litt fysisk trim, erstatte bil eller andre former for kommunikasjon, redusere reisekostnadene, og noen ganger redusere reisetiden.

Alle disse fordelene som en elsykkel kan by på er nok også forklaringen på den sterke veksten i antall solgte elsykler de siste årene.
Så hvis du ikke har gjort det allerede, så er det kanskje bare å kaste seg ut i det først som sist! 😊

SJEKKLISTE FOR KJØP AV NY ELSYKKEL

☐ 1. Motorytelse
☐ 2. Valg av motorplassering
☐ 3. Batterilevetid og kapasitet
☐ 4. Rammetype og størrelse
☐ 5. Bremser
☐ 6. Demping
☐ 7. Dekk
☐ 8. Pris
☐ 9. Merke og omdømme
☐ 10. Vedlikehold
☐ 11. Testkjøring
☐ 12. Batteriteknologi
☐ 13. Ladetid
☐ 14. Vekt
☐ 15. Kjørestilling
☐ 16. Gir
 

Det er vanlig å bli svært positivt overrasket over fordelene en elsykkel gir, og bruksmulighetene en elsykkel byr på.

TA OGSÅ EN NÆRMERE TITT PÅ DISSE POPULÆRE PRODUKTENE TIL DIN ELSYKKEL: 

ebiketech A8 Luminous sykkelalarm, bremselys og baklykt - med fjernkontroll - 115dB - Oppladbart batteri - En ekstra tyverisikring for din elsykkel! - ebiketech
ebiketech A8 Luminous sykkelalarm, bremselys og baklykt - med fjernkontroll - 115dB - Oppladbart batteri - En ekstra tyverisikring for din elsykkel! - ebiketech
ebiketech A8 Luminous sykkelalarm, bremselys og baklykt - med fjernkontroll - 115dB - Oppladbart batteri - En ekstra tyverisikring for din elsykkel! - ebiketech
ebiketech A8 Luminous sykkelalarm, bremselys og baklykt - med fjernkontroll - 115dB - Oppladbart batteri - En ekstra tyverisikring for din elsykkel! - ebiketech
ebiketech A8 Luminous sykkelalarm, bremselys og baklykt - med fjernkontroll - 115dB - Oppladbart batteri - En ekstra tyverisikring for din elsykkel! - ebiketech
ebiketech A8 Luminous sykkelalarm, bremselys og baklykt - med fjernkontroll - 115dB - Oppladbart batteri - En ekstra tyverisikring for din elsykkel! - ebiketech
ebiketech A8 Luminous sykkelalarm, bremselys og baklykt - med fjernkontroll - 115dB - Oppladbart batteri - En ekstra tyverisikring for din elsykkel! - ebiketech
ebiketech A8 Luminous sykkelalarm, bremselys og baklykt - med fjernkontroll - 115dB - Oppladbart batteri - En ekstra tyverisikring for din elsykkel! - ebiketech
ebiketech A8 Luminous sykkelalarm, bremselys og baklykt - med fjernkontroll - 115dB - Oppladbart batteri - En ekstra tyverisikring for din elsykkel! - ebiketech
ebiketech A8 Luminous sykkelalarm, bremselys og baklykt - med fjernkontroll - 115dB - Oppladbart batteri - En ekstra tyverisikring for din elsykkel! - ebiketech
ebiketech A8 Luminous sykkelalarm, bremselys og baklykt - med fjernkontroll - 115dB - Oppladbart batteri - En ekstra tyverisikring for din elsykkel! - ebiketech
ebiketech A8 Luminous sykkelalarm, bremselys og baklykt - med fjernkontroll - 115dB - Oppladbart batteri - En ekstra tyverisikring for din elsykkel! - ebiketech
ebiketech A8 Luminous sykkelalarm, bremselys og baklykt - med fjernkontroll - 115dB - Oppladbart batteri - En ekstra tyverisikring for din elsykkel! - ebiketech
ebiketech A8 Luminous sykkelalarm, bremselys og baklykt - med fjernkontroll - 115dB - Oppladbart batteri - En ekstra tyverisikring for din elsykkel! - ebiketech
ebiketech A8 Luminous sykkelalarm, bremselys og baklykt - med fjernkontroll - 115dB - Oppladbart batteri - En ekstra tyverisikring for din elsykkel! - ebiketech
ebiketech A8 Luminous sykkelalarm, bremselys og baklykt - med fjernkontroll - 115dB - Oppladbart batteri - En ekstra tyverisikring for din elsykkel! - ebiketech
ebiketech A8 Luminous sykkelalarm, bremselys og baklykt - med fjernkontroll - 115dB - Oppladbart batteri - En ekstra tyverisikring for din elsykkel! - ebiketech
ebiketech A8 Luminous sykkelalarm, bremselys og baklykt - med fjernkontroll - 115dB - Oppladbart batteri - En ekstra tyverisikring for din elsykkel! - ebiketech
ebiketech Luminous A8 intelligent sykkelalarm, smart bremselys, baklykt og elektronisk sykkelhorn - fjernkontroll - 115dB

ebiketech Luminous A8 intelligent sykkelalarm, smart bremselys, baklykt og elektronisk sykkelhorn - fjernkontroll - 115dB

KR 599
Lyskabel for Bafang (Y-splitt kabel) - ebiketech
Lyskabel for Bafang (Y-splitt kabel) - ebiketech

Lyskabel for Bafang (Y-splitt kabel)

KR 200
SpeedBox 1.0 B.tuning for Bosch V2 ELSYKKEL-TRIM med App! - for BOSCH Smart System (2022-2023)
SpeedBox 1.0 B.tuning for Bosch V2 ELSYKKEL-TRIM med App! - for BOSCH Smart System (2022-2023)
SpeedBox 1.0 B.tuning for Bosch V2 ELSYKKEL-TRIM med App! - for BOSCH Smart System (2022-2023)
SpeedBox 1.0 B.tuning for Bosch V2 ELSYKKEL-TRIM med App! - for BOSCH Smart System (2022-2023)
SpeedBox 1.0 B.tuning for Bosch V2 ELSYKKEL-TRIM med App! - for BOSCH Smart System (2022-2023)
SpeedBox 1.0 B.tuning for Bosch V2 ELSYKKEL-TRIM med App! - for BOSCH Smart System (2022-2023)
SpeedBox 1.0 B.tuning for Bosch V2 ELSYKKEL-TRIM med App! - for BOSCH Smart System (2022-2023)
SpeedBox 1.0 B.tuning for Bosch V2 ELSYKKEL-TRIM med App! - for BOSCH Smart System (2022-2023)
SpeedBox 1.0 B.tuning for Bosch V2 ELSYKKEL-TRIM med App! - for BOSCH Smart System (2022-2023)
SpeedBox 1.0 B.tuning for Bosch V2 ELSYKKEL-TRIM med App! - for BOSCH Smart System (2022-2023)

SpeedBox 1.0 B.tuning for Bosch V2 ELSYKKEL-TRIM med App! - for BOSCH Smart System (2022-2023)

KR 3.950
SpeedBox 1.0 for Bafang Max Drive M400 (-2019) - 3-pinns kabel - ebiketechnology
SpeedBox 1.0 for Bafang Max Drive M400 (-2019) - 3-pinns kabel - ebiketechnology
SpeedBox 1.0 for Bafang Max Drive M400 (-2019) - 3-pinns kabel - ebiketechnology
SpeedBox 1.0 for Bafang Max Drive M400 (-2019) - 3-pinns kabel - ebiketechnology
SpeedBox 1.0 for Bafang Max Drive M400 (-2019) - 3-pinns kabel - ebiketechnology
SpeedBox 1.0 for Bafang Max Drive M400 (-2019) - 3-pinns kabel - ebiketechnology
SpeedBox 1.0 for Bafang Max Drive M400 (-2019) v2 - 3-pinns kabel - ELSYKKEL-TRIM SETT

SpeedBox 1.0 for Bafang Max Drive M400 (-2019) v2 - 3-pinns kabel - ELSYKKEL-TRIM SETT

KR 2.250
Ting å tenke på når du skal kjøpe elsykkel - ebiketech

Ting å tenke på når du skal kjøpe elsykkel

Apr 03, 2023  |  Forfatter: Roger - ebiketech.no

I løpet av de siste årene har elsykler opplevd en kraftig boom i Norge. Utvalget av elsykler har vokst til å omfatte hundrevis av forskjellige typer. For en person som ikke har fagkunnskap fra bransjen, kan det være vanskelig å orientere seg blant det store utvalget av elsykler.I denne artikkelen finner du de viktigste punktene du bør vurdere for å ta den riktige avgjørelsen.

Din badassBox. Oppstart av ny sykkelsesong. - Hvordan få din badassBox til å vare i mange år - ebiketech

Din badassBox. Oppstart av ny sykkelsesong. - Hvordan få din badassBox til å vare i mange år

Mar 12, 2023  |  Forfatter: Roger - ebiketech.no

Hver vår får vi ofte spørsmål fra våre kunder om igangsetting, drift og vedlikehold av badassBox. Vi har laget en kort oppsummering av gode rutiner som gjør det enkelt å komme i gang og løse event. problemer.

Grunnleggende informasjon om elsykkelbatterier og hvordan øke batteriets levetid - ebiketech

Grunnleggende informasjon om elsykkelbatterier og hvordan øke batteriets levetid

Feb 25, 2023  |  Forfatter: Roger - ebiketech.no

Batteriet er en av de viktigste komponentene på en elsykkel, da det gir energi i form av strøm til motoren som får sykkelen til å bevege seg.Riktig bruk og vedlikehold av elsykkel-batteriet kan bidra til å forlenge levetiden og sikre at det fortsetter å fungere skikkelig mange år.